Når du tager en uddannelse på KEA, skal du i praktik. Praktikken kan foregå på en arbejdsplads i Danmark eller udlandet.
Arbejdspladspraktik
Alle uddannelser på KEA giver mulighed for, at du kan vælge arbejdspladspraktik i Danmark eller udlandet, også kaldet international praktik.
I starten af det semester, hvor du skal i gang med at søge praktik, får dit hold besøg af en af KEAs praktikkoordinatorer. Praktikkoordinatoren fortæller fx om praktiksøgning, deadlines og praktikvejledning, så I bliver klædt på til at vide det, I har brug for.
Praktik hos en virksomhed i Danmark
De fleste af KEAs studerende vælger at finde en praktikplads i Danmark.
Arbejdspladspraktik i Danmark
Når du er i arbejdspladspraktik, så arbejder du ude hos praktikvirksomheden.
Du kan både tage del i virksomhedens daglige arbejdsopgaver og/eller arbejde med aftalte projekter.
Der er flere fordele
Fordelene ved at være fysisk placeret i virksomheden er, at:
- du har nemmere adgang til faglig sparring
- du bliver en del af virksomheden
- du får indblik i, hvad dine kolleger arbejder med
- du skaber nemmere et netværk, du kan bruge, når du skal søge job.
Praktik hos en virksomhed i udlandet
Nogle studerende på KEA vælger en arbejdspladspraktik i udlandet.
International praktik
Ønsker du at komme i praktik i en virksomhed i udlandet, er det vigtigt, at du starter praktiksøgningen i god tid. Udover, at du skal finde en praktikvirksomhed, skal du nemlig også selv sørge for fx rejse, bolig og forsikring.
Hold et møde med din kontaktperson
Hvis du ikke har mulighed for at besøge virksomheden inden praktikken, er det en rigtig god idé at holde et videomøde med din kommende kontaktperson om praktikken og arbejdsindholdet.
Der er flere fordele
Fordelene ved at tage praktik i udlandet er, at:
- du lærer at indgå i en anden arbejdskultur
- du styrker dine sproglige kompetencer
- du får erfaring med at arbejde sammen med personer fra andre kulturer
- dit CV får en international dimension.
Tips til at få styr på din praktik
Økonomisk støtte
-
Praktik i et Erasmus+ land
Skal du i praktik i et andet EU-land eller i Norge, Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Tyrkiet eller Serbien, kan du søge om tilskud fra Erasmus+ gennem KEA.
Er du i tvivl, kan du her se, hvilke lande, der er med i EU
Du får besked om Erasmus+ fra praktikkoordinatoren
Praktikkoordinatoren på din uddannelse sender en mail med information om, hvordan du søger tilskuddet, når din praktikkontrakt er blevet godkendt af både virksomheden og dig.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Hvis du har fået tilskud fra Erasmus+ før
Du kan modtage tilskud fra Erasmus+ til udveksling og praktik flere gange – dog kan du sammenlagt højst være af sted 12 måneder med tilskud.
Størrelsen på tilskuddet fra Erasmus+
Tilskuddet fra Erasmus+ bliver justeret fra år til år. Størrelsen af tilskuddet afhænger af, i hvilket land du skal i praktik.
-
Praktik uden for EU
Ligger din praktikvirksomhed uden for EU, kan du undersøge mulighederne for at søge økonomisk støtte via legater. Hvilke legater, der er relevante for dig, afhænger både af din uddannelse og dine private forhold.
Lav et budget
Det kan være et stort arbejde at søge legater, og det er ikke sikkert, at du får tildelt ét. Derfor er vores råd til dig, at du lægger et budget uden at indregne legatstøtte – og tager det som en bonus, hvis du får et legat.
Du kan bruge StuderendeOnline eller Fonde.dk til at søge efter relevante legater:
Tjek StuderendeOnlines side om legater og fonde
Få adgang til Fonde.dk med dit KEA-login
Visum
-
Praktik inden for EU
Du kan frit tage i praktik inden for EU, hvis du er EU-borger. Det kræver ikke visum. At være EU-borger vil sige, at du har statsborgerskab i et EU-land.
Registrering hos de lokale myndigheder
Når du kommer frem til din destination, skal du muligvis informere de lokale myndigheder om, at du opholder dig i landet den kommende periode for at være i praktik.
Mindre end tre måneder
Hvis du skal være i landet i mindre end tre måneder, så tjek på denne hjemmeside, om du behøver at informere de lokale myndigheder.
Registrering af ophold på under tre måneder
Mere end tre måneder
Hvis du er i landet i mere end tre måneder, kan du være forpligtet til at registrere dit ophold. Her kan du finde reglerne for det land, hvor du skal i praktik:
Registrering af ophold i udlandet efter de første tre måneder
-
Praktik uden for EU
Skal du i praktik uden for EU, kræver det en tilladelse fra det land, hvor du skal i praktik. Du kan ikke tage af sted på et turistvisum.
Tilladelsen har mange navne
Det varierer fra land til land, hvad tilladelsen hedder. Nogle lande kalder tilladelsen for et praktikvisum, i andre lande hedder tilladelsen noget andet.
Du har forskellige muligheder for at undersøge, hvad tilladelsen hedder, og hvem du skal søge den gennem:
- Spørg praktikvirksomheden
- Kontakt praktiklandets ambassade eller konsulat i Danmark
- Kontakt KEAs praktikkoordinator på
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Prisen og sagsbehandlingstiden varierer
Det varierer fra land til land, hvor meget tilladelsen koster, og hvor længe sagsbehandlingstiden er.
I USA kan det fx tage 2-3 måneder at søge og få tilladelse. Sørg derfor for, at du har din praktikkontrakt klar i god tid, så du har tid til at søge om en tilladelse.Tilladelsen er en betingelse
Når KEA godkender din praktikkontrakt med en virksomhed udenfor EU, sker det på betingelse af, at du efterfølgende søger og opnår den krævede tilladelse til at tage i praktik.
Forsikring
-
Arbejdsskade- og ansvarsforsikring
I Danmark er det lovpligtigt for virksomheder at forsikre praktikanter, men i mange lande har virksomheder ikke pligt til det.
Når du indgår en praktikaftale med en udenlandsk virksomhed, skal du derfor altid spørge, om du er omfattet af virksomhedens:
- Arbejdsskadeforsikring (work injury insurance)
- Ansvarsforsikring (liability insurance).
Tegn selv en forsikring
Er du ikke omfattet af virksomhedens arbejdsskadeforsikring, skal du selv sørge for at tegne en ulykkesforsikring der dækker, mens du er i praktikvirksomheden.
Er du ikke omfattet af virksomhedens ansvarsforsikring, skal du selv sørge for at tegne en ansvarsforsikring der dækker, mens du er i praktikvirksomheden.
-
Rejseforsikring og det blå EU-sygesikringskort
Vi anbefaler, at du tegner en rejseforsikring, så du blandt andet er dækket i tilfælde af sygdom, ulykker i fritiden, og hvis du skulle få brug for hjemtransport på grund af en skade eller sygdom.
Det blå EU-sygesikringskort
Husk at bestille det blå EU-sygesikringskort, hvis du skal i praktik i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Dit gule sundhedskort (sygesikringsbevis) gælder nemlig ikke.
Tjek udløbsdatoen, hvis du allerede har det blå EU-sygesikringskort, så du kan nå at bestille et nyt kort inden afrejsen, hvis dit nuværende kort udløber, inden du vender hjem fra praktikopholdet.
Sørg for at bestille kortet i god tid. Der kan gå 2-3 uger, inden du modtager det med posten. Kortet er gratis, og du kan bestille det på borger.dk.
-
Forsikringsselskaber
Du har flere muligheder for at tegne de forsikringer, du har brug for. Hvis du allerede har et forsikringsselskab, kan du kontakte dem, eller du kan prøve hos et andet forsikringsselskab. Husk at gøre opmærksom på, at ulykkes- og ansvarsforsikringen skal dække både arbejdstid og fritid. Mange forsikringer dækker kun i fritiden.
Der findes også det tyske forsikringsselskab Dr. Walter, der har forsikringer målrettet studerende i praktik. Forsikringerne hedder PROTRIP-WORLD.
Her kan du finde mere information om PROTRIP-WORLD for interns (engelsk)
Ansvarsforsikring (liability insurance) hvis du allerede har de andre forsikringer (engelsk)
Udenrigsministeriets rejsevejledning
Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledning, hvis du overvejer at tage din praktik uden for EU.
KEA godkender ikke praktikforløb i lande eller dele af lande, som Udenrigsministeriet:
- fraråder alle rejser til (røde rejsemål)
- fraråder alle ikke-nødvendige rejser til (orange rejsemål)
Du vil godt kunne få godkendt et praktikforløb, selvom Udenrigsministeriet anbefaler, at man er ekstra forsigtig (gult rejsemål), men i så fald skal du sørge for at følge ministeriets anbefalinger.
Hvis du overvejer praktik i et land, som Udenrigsministeriet ikke har nogen rejsevejledning for, så kontakt praktik@kea.dk.
Få styr på din praktik
Hvis du vil i arbejdspladspraktik i enten Danmark eller udlandet, så kan du på de nedenstående sider finde information, gode råd og vejledning, der hjælper dig i gang med din praktikproces.
Find virksomhed
Den gode praktikvirksomhed er en, der passer til dig. Vi har samlet en masse gode gode råd til at finde det helt rigtige sted for dig.
Kontakt virksomheden
Du skal selv aktivt søge praktikplads ved at kontakte potentielle praktikvirksomheder. Få gode råd til elevatortale, den indledende kontakt og praktiksamtalen.
Praktikkontrakt og formalia
Har du styr på alt det formelle og ikke mindst praktikkontrakten? Hvis ikke, så kig her, hvor vi har samlet alt det praktiske du skal vide.
Under praktikken
Når du er i praktik, er du en del af virksomheden. Læs mere om din rolle som praktikant, praktikeksamen og andre relevante emner under din praktik.
Kontakt og vejledning
Har du spørgsmål til praktikprocessen? Se her, hvem der kan hjælpe dig.
KEAs praktikkordinatorer
KEA har to praktikkoordinatorer, som du kan tale med, hvis du har spørgsmål om:
- Retningslinjer for praktikken
- Problemer under praktikken.
Vælg den praktikkoordinator, der hører til din uddannelse.
Din praktikvejleder
Du skal tale med din praktikvejleder, når du har spørgsmål om:
- Praktikeksamen
- Arbejdsopgaver
- Problemer under praktikken.
Praktikvejlederen er en af dine undervisere.