Skal du læse et semester i udlandet, så sørg for at få styr på det økonomiske.
Fonde og legater
At studere i udlandet er en fantastisk mulighed for at opdage verden og lære om forskellige kulturer, nye læringsstile og ikke mindst lære mere om dig selv.
Dog kan studier i udlandet også være en dyr oplevelse, og før du tager afsted, skal du nøje overveje omkostningerne og om du har råd til at tilbringe et semester i udlandet.
Her på siden kan du blive klogere på nogle af de økonomiske muligheder der er, når du skal på udveksling.
SU
Hvis du er berettiget til SU, kan du tage den (og dit SU-lån) med dig til udlandet. De månedlige SU-satser, når du studerer i udlandet, er de samme som "udeboende SU".
Bemærk, at du ikke kan tage din SU med dig til udlandet, hvis du er under en arbejdsforpligtelsesregel (EU-borgere).
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan få SU under udveksling, bedes du kontakte din SU-vejleder på su@kea.dk.
Erasmus+
Hvis du skal tilbringe et semester på et af KEA's Erasmus+ partneruniversiteter, eller hvis du skal i praktik hos en praktiksted i EU, er du berettiget til at modtage et Erasmus+ stipendium. Stipendiet afhænger ikke af din nationalitet.
Erasmus+ stipendiet varierer fra destination til destination, men ligger mellem 490 og 670 EUR pr. måned, afhængigt af placeringen af dit udvekslingsophold eller din praktik. Din internationale koordinator hjælper dig med Erasmus+ proceduren, når du er blevet optaget på din udvekslingsinstitution eller praktiksted i udlandet.
Hele stipendiet vil blive udbetalt på forhånd til din NemKonto før starten af semesteret i udlandet.
For mere information om Erasmus+ programmet kan du kigge forbi kea.dk/erasmus.
Fundraising og private fonde
Desværre kan KEA ikke medfinansiere dit ophold i udlandet, bortset fra Erasmus+ stipendium (som du kan læse mere om ovenfor).
Derfor kan det være en god idé at undersøge mulighederne for at skaffe økonomisk støtte gennem private legater og fonde.
Fundraising kan og vil sandsynligvis være en tidskrævende opgave for dig, men det kan være det værd, hvis du sikrer finansiering, hvilket betyder, at du kan realisere dine drømme om at studere i udlandet.
Før du starter din fundraising, skal du samle en række dokumenter, som vil være obligatoriske uploads eller vedhæftninger til mere eller mindre alle legatansøgninger:
- Curriculum Vitae (CV)
- Optagelsesbrev (fra din værtsinstitution)
- Uddannelsesudskrift (fra din nuværende uddannelse)
- Budget
- Anbefalingsbreve - både akademiske og professionelle
- Motiveret ansøgning
Vi vil anbefale dig at begynde at lede efter relevante fonde, der yder legater, på legatbogen.dk, som er Danmarks største database for legater.
Et andet sted at starte din research er fonde.dk. Databasen er gratis at bruge for alle KEA-studerende. Få adgang til databasen med din KEA-mail via WAYF Login.
De fleste af legaterne i legatbogendk og på fonde.dk er specifikt målrettet danske studerende, mens andre er åbne for alle nationaliteter.
En gang pr. semester afholder KEA en fundraising workshop (på dansk). Tid og sted vil blive annonceret af din internationale koordinator og i kalenderen her på mit.kea.dk.
For at få din fundraising i gang har vi samlet en liste over fonde og legater, som du måske vil kigge nærmere på:
- Konsul Axel Nielsens Mindelegat
- KV fonden
- Louis-Hansen fonden
- Marie og M.B. Richters Fond
- Ingeborg M. Rantzaus Familiefond
- Håndværkerlegatet
- Bikubenfonden Academic Guest House New York
- MFK almene fond (udlandsophold med relation til tekstilbranchen)
- Det Reiersenske Fond (personer beskæftiget inden for håndværk og industri med videreuddannelse i Danmark og udlandet)
- Hedeselskabet's Grønne Fremtid: Studielegat