I løbet af dit studie kan du få brug for at søge orlov. Orlov betyder, at du hverken kan deltage i undervisningen eller gå til prøver.
Orlov
I din ansøgning om orlov skal du beskrive de særlige forhold, som gør, at du gerne vil ansøge om orlov.
Hvem kan søge orlov?
Du kan søge orlov, hvis
- du har bestået 1. studieår på en erhvervsakademi- eller en fuld professionsbacheloruddannelse
- du har bestået 1. semester på en top-up-bacheloruddannelse.
Studerende, der ansøger om orlov på grund af barsel, adoption, værnepligt eller kontrakt med forsvaret i henhold til 'Lov om forsvarets personel', § 13 b, kan ansøge om orlov uanset tidspunktet.
Konsekvenser af orlov
- Du er ikke SU berettiget under din orlov. Det er derfor vigtigt, at du undersøger dine SU-forhold og evt. kontakter din SU-vejleder i studieadministrationen.
- Studerende, der bevilges orlov, kan ikke indskrive sig på en anden uddannelse. Studerende, der indskriver sig på en anden videregående uddannelse, udskrives fra KEA.
- Studerende, der er på orlov, må ikke deltage i undervisning, benytte værkstedsfaciliteter eller deltage i eksamener under orlovsperioden. Studerende på orlov kan ikke sidde i styrende organer.
- Studerende, der søger orlov på grund af barsel, adoption, værnepligt eller kontrakt med forsvaret, vil få tillagt orlovsperioden til den maksimale gennemførselstid som fastsat i henhold til bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, § 5, stk. 2.
- Studerende, der ansøger om orlov af andre årsager, skal gennemføre uddannelsen indenfor den maksimale gennemførselstid. Orlovsperioden tæller dermed med ved opgørelse af den samlede gennemførselstid.
- Hvis du ikke er dansk statsborger, kan du risikere at miste din opholdstilladelse.
Sådan søger du
Gå til sdbf.dk og udfyld ansøgningsskemaet. Du skal bruge MitID til at logge ind på SDBF. Vi anbefaler, at du bruger enten Google Chrome, Firefox eller Edge, når du skal udfylde ansøgningsskemaet på SDBF.
Svar på din ansøgning
Din ansøgning læses og behandles af KEA Studieadministration. Du vil modtage et svar på din ansøgning fra studieadministrationen inden for normalt 5 uger fra KEA modtager din ansøgning.
Indtil KEA har færdigbehandlet din ansøgning om orlov, skal du fortsætte dit studie som hidtil og gå til eksamen.
Klagevejledning
Ønsker du at klage over afgørelsen, skal du inden for en frist af to uger efter modtagelse af svar på din ansøgning indgive en skriftlig og begrundet klage. Læs mere om hvordan du klager.
Har du brug for vejledning?
Studie- og karrierevejlederne er klar med vejledning og sparring ift. strukturering af dit studie, dine muligheder, valg og fravalg
Læs mere på vejledernes egen side
Har du spørgsmål om formalia?
Er du tvivl om regler og rettigheder? Så er det Studieadministrationen, du skal have fat i - de har nemlig fuldstændig styr på formalia.
Regler om orlov fra fuldtidsuddannelser på KEA
Gældende fra 1. juni 2022
KEAs regler om orlov er fastsat med hjemmel i bekendtgørelse nr. 457 af 19. april 2022 om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, § 19, stk. 1 og bekendtgørelse nr. 2672 af 28. december 2021 om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, § 18, stk. 1 (kun optometristuddannelsen).
-
1. Hvornår kan man søge om orlov?
Studerende, som ansøger om orlov på grund af barsel, adoption, værnepligt eller udsendelse på værnepligtslignende vilkår, kan ansøge om orlov på ethvert tidspunkt i løbet af uddannelsen.
Øvrige studerende på en erhvervsakademiuddannelse eller en professionsbacheloruddannelse på KEA, kan tidligst ansøge om orlov fra uddannelsen, når 1. studieår er bestået.
Øvrige studerende på en selvstændig overbygningsuddannelse (Top-up), kan tidligst ansøge om orlov fra uddannelsen, når 1. semester er bestået.
KEA kan dispensere fra reglerne om tidligste orlovstidspunkt, hvis der foreligger usædvanlige forhold.
Ansøgninger om orlov behandles normalt inden for 5 uger. Der bør derfor ansøges om orlov i god tid inden orloven ønskes påbegyndt. Juli måned tæller ikke med ved opgørelsen af de 5 uger.
-
2. Hvordan skal jeg ansøge om orlov?
Der ansøges om orlov ved at udfylde Ansøgningsformularen ”Ansøgning/Application - studieforløb/course of study” i SDBF systemet.
Der skal ansøges særskilt om dispensation fra reglen om tidligste tidspunkt for orlov, ved udfyldning af Ansøgningsformularen.
Der skal begrundes særskilt, når der ansøges om dispensation fra reglen om tidligste tidspunkt for orlov, ved udfyldelsen af ansøgningsformularen ”Ansøgning/Application - studieforløb/course of study”.
Ansøgningen vedlægges dokumentation for de usædvanlige forhold, der gør sig gældende. Det er vigtigt, at ansøgningen vedlægges al den relevante dokumentation, da ansøgningen vil blive behandlet på baggrund af den dokumentation, der sendes med ansøgningen.
-
3. Årsager til orlov
Der skelnes mellem orlov, som man har ret til (retskrav) og orlov, man kan ansøge om (men altså ikke har retskrav på at få).
3.1. Ansøgning om orlov på grund af barsel, adoption, værnepligt eller udsendelse på værnepligtslignende vilkår (retskrav)
Studerende, der søger om orlov på grund af barsel, adoption, værnepligt eller udsendelse på værnepligtslignende vilkår, har krav (retskrav) på at få orlov, og ansøgningen skal derfor ikke begrundes.
Ansøgningsformularen udfyldes og ansøgningen medsendes relevant dokumentation.
3.2. Ansøgning om orlov af andre årsager (ikke retskrav)
Studerende der ønsker orlov af andre årsager end barsel, adoption, værnepligt eller på grund af udsendelse på værnepligtslignende vilkår, skal indsende en ansøgning til studieadministrationen på KEA.
Ansøgningsformularen udfyldes, og ansøgningen om orlov skal være begrundet med særlige forhold.
Det er en betingelse, for at man kan søge orlov af andre årsager, at der eksisterer et ordinært udbud af det semester på uddannelsen, man ønsker at vende tilbage til.
Med ordinært udbud menes, at uddannelsen forløber, som planlagt af KEA, for flertallet af de studerende på det pågældende semester på uddannelsen.
I modsætning til ordinært udbud er semestre på en uddannelse, hvor der ikke længere går studerende eller hvor der kun går enkelte studerende, som eksempelvis har haft retskrav på orlov grundet barsel, adoption, værnepligt samt udsendelse på værnepligtslignende vilkår.
-
4. Hvor lang tid kan man få orlov?
Orlov kan højst bevilges for en periode på 1 år af gangen, med mindre orloven skyldes barselsorlov, adoption, værnepligt, eller udsendelse på værnepligtslignende vilkår.
Orlovens længde bør tilpasses uddannelsens struktur og forløb, så vidt det er muligt.
-
5. Genoptagelse
Studerende er forpligtet til at bekræfte at uddannelsen genoptages efter orlovsperiodens udløb, på KEAs anmodning.
Studerende, der ikke genoptager uddannelsen efter endt orlov, bliver udskrevet fra uddannelsen når den studerende ikke, efter orlovens udløb, har bestået mindst én eksamen indenfor en sammenhængende periode på 12 måneder, eller har brugt 3 forsøg på samme eksamen uden at bestå.
Studerende, der tager orlov, indplaceres af KEA efter orlovsperiodens udløb, på det tidspunkt af uddannelsen og efter den studieordning, der giver den studerende bedst mulighed for at gennemføre den resterende del uddannelsen. Den studerende tages med på råd ved indplacering efter endt orlov.
-
6. Konsekvenser af orlov
Studerende, der bevilges orlov, kan ikke indskrive sig på en anden uddannelse. Studerende på orlov, der indskriver sig på en anden videregående heltidsuddannelse, udskrives fra KEA.
Studerende, der er på orlov, må ikke deltage i undervisning, benytte værkstedsfaciliteter eller deltage i eksamener under orlovsperioden. Studerende på orlov kan ikke sidde i styrende organer.
Studerende, der søger orlov begrundet i barsel, adoption, værnepligt eller udsendelse på værnepligtslignende vilkår, vil få tillagt orlovsperioden til den maksimale gennemførselstid som fastsat i henhold til bekendtgørelse nr. 2673 af 28. december 2021 om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, § 18, stk. 2 og bekendtgørelse nr. 2672 af 28. december 2021 om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, § 17, stk. 2. Orlov begrundet med barsel kan dog maksimalt forlænge den maksimale gennemførselstid med 52 uger i alt på den uddannelse, hvor der tages barselsorlov.
Studerende, der ansøger om orlov af andre årsager, skal gennemføre uddannelsen indenfor den maksimale gennemførselstid. Orlovsperioden tæller dermed med ved opgørelsen af den samlede gennemførselstid.
-
7. Særlige forhold
Når KEA vurderer, om der er tale om særlige forhold, lægger KEA vægt på, at forholdet er unikt og ekstraordinært for dig som studerende, samt at det ikke var et forhold, som eksisterede da uddannelsen påbegyndtes.
I henhold til disse kriterier er Covid-19 ikke et særligt forhold, ligesom sygdomsforløb der eksisterede, da uddannelsen påbegyndtes, ikke er et særligt forhold.
-
8. Usædvanlige forhold
Når KEA vurderer, om der er tale om usædvanlige forhold ved behandling af dispensation fra reglerne om tidligste orlovstidspunkt, lægger KEA vægt på at
- forholdet skal være uundgåeligt, dvs. den studerende skal ikke kunne have undgået det ved normal adfærd/almindelige forholdsregler.
- forholdet skal være forårsaget af en ekstern begivenhed eller person.
- forholdet skal ikke kunne forudses, så den studerende kunne have undgået det ved at tage almindelige forholdsregler.
- forholdet skal have en væsentlig betydning for den studerendes muligheder for at studere på uddannelsen.
Læs mere om usædvanlige forhold og den nødvendige dokumentation, inden du søger om dispensation fra tidligste orlovstidspunkt.
-
9. Forhold ved afslag på ansøgning om orlov samt under ansøgningens behandling
Studerende, som ikke får meddelt orlov efter ansøgning, skal fortsætte uddannelsen, som den er planlagt af KEA. Det forventes derfor, at studerende deltager aktivt på uddannelsen og i eventuelle prøver, mens en ansøgning om orlov behandles.
Vejledning til blanketter i SDBF
-
Vælg organisation
Første gang du logger ind, skal du vælge Københavns Erhvervsakademi i listen over organisationer.
Klik på Fortsæt, når du har valgt Københavns Erhvervsakademi i listen
-
Log ind i SDBF
Du skal bruge dit MitID til at logge ind med.
-
Tilføj din KEA-mail (kun første gang du logger ind)
Når du er logget ind i SDBF, skal du tilføje din KEA-mail under Funktioner og Mine oplysninger. (NB: skal kun gøres første gang du logger ind)
Nu er du klar til at udfylde din første blanket.
-
Udfyld ny blanket
I menuen i toppen vælger du ”Opstart ny”.
Herefter klikker du på ”Studerende/students”, så blanketterne bliver synlige. Vælg den blanket du skal bruge.
Du kan fx udfylde blanketter for
- Sygemelding/Notification of illness
- Meddelelse om barsel/Notification of childbirth
- Ansøgning/Application – eksamen/exams
Når du har udfyldt blanketten, skal du sende den. Du har også mulighed for at annullere din blanket.
Alt afhængig af hvilken blanket du har udfyldt, skal den sendes enten til Studieliv, Studieadministrationen eller Facility.
-
Vedhæft nemt billeder til din blanket – filboks
I SDBF har du en filboks, som gør det nemt at sende filer direkte til din SDBF-konto og sætte dem ind i blanketter. Filboksen finder du under ”Funktioner” og ”Filboks”.
Hvis du vil vedhæfte et billede til din blanket, kan du nemt tage et billede med din mobiltelefon og sende det direkte til filboks@sdbf.dk. I mailens emnefelt skriver du, hvad billedet er til, så du nemt kan genkende det i filboksen.
Det er vigtigt, at du sender mailen fra den mail-adresse, som du er oprettet med i SDBF under ”Mine oplysninger”. Alternativt kan du tilføje en alternativ mail-adresse i filboksen.
Når du har sendt en fil til filboks@sdbf.dk, kan du se den i filboksen. Filerne bliver automatisk slettet efter 60 dage
Hvis du har filer i din filboks, kan du tilføje dem nemt på din blanket.
-
Retsligt grundlag
KEA vurderer dine ansøgninger og meddelelser om barsel og sygemelding ifølge