KEAs medarbejdere og studerende får ros af renovationsselskabet, fordi vi er dygtige til at sortere affald. Men ikke nok med at vi er gode til at sortere, så producerer vi faktisk også mindre affald, end vi gjorde, før vi begyndte at kildesortere.

”Det er ret interessant, at når vi går et år tilbage, så har vi mindre affald nu, end før vi startede med at sortere. Når vi spørger vores leverandør og Københavns Kommune, hvad det skyldes, så fortæller de, at når folk bliver mere bevidste om affald, så falder mængden - uden at nogen ved hvorfor,” siger Jakob Møldrup, chef for Facility på KEA.

Rigtige kaffekrus er bare bedst

Vi får ros af renovationsselskabet, som synes, vi er ”rigtig dygtige”, men når Jakob Møldrup og hans folk laver egenkontroller, så er vi overordnet gode, men der sker stadig fejlsorteringer. Noget af det, der bliver ved med at spøge er engangskruset.
”Nogle skal i restaffald, nogle skal i karton. Derfor har vi også overvejet plastik, fordi så kan det i det mindste genbruges, og det er nemt at sortere. Men grundlæggende kan det koges ned til, at det bare er bedst at bruge et rigtigt kaffekrus,” siger Jakob Møldrup.

Han har lige nu en dialog med renovationsselskabet om Co2-tal på affaldet: ”Det kunne være rigtig sjovt at se, hvordan sorteringen påvirker Co2-udledningen, og det forventer vi at kunne inden sommerferien.” 

Frottéhåndklæder af genbrugstekstil

Lige nu tester Facility, om KEA kan erstatte papirhåndklæderne på toiletterne med frottéhåndklæder af genbrugsstekstil:
”Dampvaskerierne som vasker linned for fx hospitaler har fundet en løsning, hvor de kværner alt det linned, som er så slidt, at det ikke kan bruges med. Det kværnede tekstil, kan de så lave frottéhåndklæder af, som kan erstatte vores papirhåndklæder på toiletterne,” siger Jakob Møldrup.

Meningen er, at når man har vasket og tørret hænder, smider man håndklædet ned i en kurv, som vaskeriet henter og i samme ombæring leverer en ny. 

”Og ja, der er transport forbundet med det, men det er der også, når vi får leveret papirhåndklæder og hentet papiraffaldet igen.”