Digitalbureauet Pandi Web er flittig aftager af KEA-dimittender og har igennem en årrække været praktikvirksomhed for studerende fra især Web Development. Deres solide erfaring med at skabe udviklende forløb for praktikanter er i dén grad kommet praktikant Lisa Bianca Henning Søndergaard til gavn, og derfor er hun og Pandi Web nomineret til prisen for Årets KEA-praktik.
Logisk sans er afgørende, når man arbejder med kodning
Som studerende kan man nogle gange være i tvivl om egen formåen, og derfor kan det være en smule angstprovokerende at starte i praktik og skulle omsætte sin viden til praksis. For Web Development-studerende Lisa Bianca Henning Søndergaard var det derfor med mange sommerfugle i maven, at hun mødte op første dag i praktik som webudvikler hos digitalbureauet Pandi Web, men enhver nervøsitet blev hurtigt manet til jorden:
"Jeg var helt blæst bagover af den måde, jeg blev taget imod. Pandi Web er så seriøse omkring deres praktikanter. Jeg og en medpraktikant har siddet ved siden af to virkelig dygtige udviklere, som har hjulpet os hele vejen igennem. Derudover er vi blevet indlemmet i det sociale fra dag ét. De har stillet mig udfordrende opgaver baseret på min kunnen, og der har aldrig været noget, der hedder dumme spørgsmål. Det gør alt sammen bare, at man føler sig hjemme i virksomheden," fortæller Lisa og fortsætter:
"Jeg har glædet mig til at komme på arbejde hver eneste dag; både fordi det er et spændende arbejde, men også fordi kollegerne er virkelig søde, nemme og uformelle at kommunikere med. Folk lytter til hinanden. Det har givet mig en meget større tro på, at jeg kan bidrage med min viden og færdigheder i en professionel sammenhæng. Jeg er blevet sat på projekter, som favner, men også går lidt ud over mine kompetencer. På den måde er jeg er hele tiden blevet rykket på en udfordrende og spændende måde, samtidig med at jeg hele tiden har haft hjælp lige ved hånden, hvis jeg har siddet fast i noget. Derudover har jeg arbejdet sammen med næsten alle på kontoret; både designere, projektledere og andre programmører, og alle har hele tiden både fagligt og socialt behandlet mig på lige fod med de andre ansatte."
Web development-studerende er guf for bureauverdenen
I Pandi Web er de meget glade for nomineringen og fortæller, at de tager arbejdet med at skabe gode praktikforløb meget seriøst, og at de hele tiden prøver at forbedre praktikken. Lisas praktikvejleder, designer og partner i Pandi Web, Carl Joachim Hald, fortæller, at det har været en gave at have Lisa i praktik:
"Det har været fantastisk at have Lisa i praktik. Lisa er meget dygtig og var i stand til at sidde med kundearbejde efter kun et par uger. På nuværende tidspunkt kan hun allerede gribe opgaverne og arbejde selvstændigt på kundearbejdet. Vi har haft flere KEA-studerende fra blandt andet Web Development i praktik igennem årene, og de bliver virkelig bare bedre og bedre fra år til år."
Lisa siger selv, at hun har lært rigtig meget af det samarbejde, der har været på kontoret, og at hun har fået et rigtig godt indblik i, hvordan et digitalt bureau arbejder blandt andet i forhold til arbejdsprocesser, arbejdsgange og systemer. Men det har også været dejligt at opleve, hvordan hendes kompetencer også er kommet Pandi Web til gavn:
"Mine kollegaer lytter til min vurdering, hvis jeg ser anderledes på tingene end dem. Jeg har blandt andet foreslået forskellige ting på udviklings- og UX-området, og jeg oplever, at der er en helt fantastisk respekt for, at jeg inden for mit felt har nogle kompetencer, som ikke alle i virksomheden har – selvom der selvfølgelig er mange, som er dygtigere og har mere erfaring end mig. Jeg har blandt andet udviklet et spørgeskema, som kommer til at spare Pandi Web en masse timer i deres indledende kundemøder. Jeg har også løst ad hoc-opgaver, som de andre udviklere ikke kunne nå, så virksomheden ikke kommer bagud i forhold til deres tidsplan. Og til sidst i min praktik har jeg været på et større projekt sammen med to designere og en anden udvikler."
Praktikken har været en øjenåbner
På uddannelsen Web Development lærer man blandt andet forskellige programmeringssprog, men for at kunne mestre kodning og kunne indgå i de processer, de har i Pandi Web, og som der typisk er i bureauarbejde, kræver det, man har den rette logik, fortæller Carl Joachim Hald. Det har Lisa i dén grad fået øjnene op for i praktikken:
"Jeg har fået en meget større forståelse for, hvor vigtig den logiske tankegang virkelig er for at kunne programmere. Når du har den logiske tankegang, kan du meget hurtigt sætte dig ind i nye programmeringssprog og frameworks," fortæller Lisa. I forhold til sine egne arbejdsprocesser har praktikken også givet Lisa er helt nyt syn på, hvordan hun arbejder bedst:
"Tidligere har jeg altid haft svært ved at koncentrere mig, hvis der var snak eller baggrundsmusik, så det har jeg altid forsøgt at undgå at være i. Men i Pandi Web sidder vi på ét stort kontor, hvor man ikke kan undgå snak, ligesom der altid er dæmpet musik i baggrunden. Det har fået mig til at indse, at jeg sagtens kan arbejde sådan her, og rent faktisk synes jeg, at jeg er blevet mere effektiv, fordi små forstyrrelser indimellem har givet luft til tankerne. Lige at have hjernen væk i fem minutter fra noget har til min store forundring gjort problemløsningen meget nemmere, fordi de små pauser mange gange har gjort, at jeg så har kunne se anderledes på problemerne efterfølgende," fortæller Lisa og afslutter:
"Derudover giver det bare rigtig meget arbejdsglæde, at man har kollegaer, som man har noget ping pong med, uanset om det er fagligt eller socialt."
Fakta om Årets KEA-praktik
Det er de studerende, der indstiller deres praktikophold.
Forløbet vurderes ud fra tre kriterier:
- Personlig og faglig udvikling
- Den sociale oplevelse
- Evnen til at forvandle viden til værdi.
De studerende skal have været i praktik i efteråret 2021 eller foråret 2022.
Vinderen af Årets KEApraktik kåres af en jury, der består af danske erhvervsledere.
Vinderen går videre til den nationale konkurrence den 25. maj, hvor der findes én samlet vinder for alle erhvervsakademier i Danmark.