Danmarks bedste praktikophold er netop kåret. Amerikanske Regal Boats og praktikant Rasmus Christensen fra KEA løb med sejren efter at have dystet mod otte andre praktiksteder til et stort event i Operaen i København.
Danmarks bedste praktikophold er netop kåret. Amerikanske Regal Boats og praktikant Rasmus Christensen fra KEA løb med sejren efter at have dystet mod otte andre praktiksteder til et stort event i Operaen i København.
Små 100 tilskuere sad på kanten af sæderne i Operaen på Holmen i København, da det denne eftermiddag blev afgjort, hvilken virksomhed der har skabt det bedste praktikophold, og det blev altså Regal Boats i Florida.
433 praktikanter fra landets ni erhvervsakademier havde indstillet deres praktiksteder til konkurrencen. Hvert akademi valgte en lokal vinder, og det var disse finalister der foran juryen og de 100 gæster skulle begrunde, hvorfor netop deres praktikophold fortjente at vinde prisen ’Årets Erhvervsakademipraktik’.
Og det gjorde de alle sammen flot og inspirerende, men bedst var altså Rasmus Christensen, som læser til Produktionsteknolog og havde opnået imponerende resultater under sit praktikophold: han har blandt andet forbedret produktiviteten med 40 procent og sænket 're-work' med 75 procent.
Rasmus var en glad og stolt, men også overrasket vinder:
"Jeg blev helt oprigtigt overrasket, fordi de andres præsentationer var super gode, og de havde ligesom mig fået en masse ud af deres praktik. Men jeg kunne virkelige se, hvad jeg har lært på KEA, og hvor meget værdi jeg har skabt med den læring, og det er mit indtryk, at det også var det, juryen lagde vægt på. Jeg er super glad for at kunne give igen - både til Regal Boats, men også til mine undervisere og Mette og Melanie som hjalp mig med alt det praktiske omkring visum," siger Rasmus Christensen, som ligesom hver fjerde erhvervsakademistuderende efterfølgende er blevet tilbudt job i sin praktikvirksomhed.
Juryen som bestod af Anne-Mette Stender- HR-chef i Home, Peter Thyregod -uddannelsespolitiskchef i Teknisk Landsforbund, Karina Boldsen - kommerciel direktør i Solitwork og Christine Antorini, formand for uddannelses- og forskningsudvalget i Folketinget begrundede valget af Rasmus Christensen med, at hans ophold var eksemplet på det optimale, man kan få ud af praktikken:
"Virksomheden gav ham mulighed for reelt at kunne bidrage. De stillede ham en konkret opgave, og da han undersøgte den, kunne han se, at der var noget i deres processer, der kunne gøres bedre. Så han går på typisk dansk vis til ledelsen og siger 'Jeg tror godt, jeg kan procesoptimere her'. Og det er her virksomheden bliver god, fordi de lader ham gøre det. Ligesom de hver fredag tager stilling til de ting, han finder ud af, og som de efterfølgende implementerer. Det er en reelt involverende praktikperiode. Og hele Rasmus' tilgang var 'hvad kan jeg gøre for dem' og ikke kun, hvad de kunne gøre for ham," siger Christine Antorini og uddyber det med det danske:
"Det er ikke fordi, han har været i praktik i udlandet, men er der noget, vi skal være stolte af, så er det, at vi uddanner selvstændigt tænkende individer, og det sætter Rasmus i spil i et land, hvor arbejdskulturen er helt anderledes."
Rasmus Christensens forældre var også med i Operaen og kunne se deres søn udråbt til vinder:
"De er glade, fordi de ved, hvor meget den faglige stolthed betyder for mig, og det at kunne skabe resultater til glæde for andre."
Og det er lige præcis det, der gør Ingo Østerskov, rektor på KEA, ekstra glad:
"At en studerende har været i praktik i USA og har oplevet verden, fået international erfaring og leveret resultater til virksomheden derovre, som både har forbedret deres produkter og leveret forretningsmæssig værdi til virksomheden, den kombination er i mine øjne det højeste en studerende kan opnå i en praktik. Og så er jeg rigtig stolt af, at det er en KEA-studerende. Rasmus sendte en stor ros til sine undervisere og vejledere, og den vil jeg også gerne istemme," siger Ingo Østerskov.
Og programchef på KEA Teknik Jette Mølholm er på alle måder glad for, at Rasmus henter vinderprisen hjem:
"Den er eksponent for det rette match mellem uddannelse og kompetencebehovet på arbejdsmarkedet. Produktionsteknologuddannelsen adresserer i den grad de væsentlige parametre i en Industri 4.0 kontekst, som handler om produktions- og procesoptimering. Kernen i uddannelsen er netop , som Rasmus er et lysende eksempel på, at de studerende får brugbare kompetencer fra day one inden for produktionsudvikling og produktionsprocesser – og disse elementer er medvirkende til at udvikle virksomheders produktions-flow og på den måde være værdiskabende," siger Jette Mølholm, Programchef på KEA TEKNIK
Årets Erhvervsakademipraktik er stiftet for at sætte fokus på, hvordan praktikopholdet bliver vellykket og udbytterigt for både praktikant og virksomhed. Praktikophold er nemlig i mange tilfælde adgangsbilletten til de studerendes første job. Danske Erhvervsakademier vurderer, at ca. hvert fjerde praktikophold på erhvervsakademierne fører til job. Syv ud af de ni finalister har fået job i deres praktikvirksomhed.