Danmarks bedste praktikmatch er netop kåret. Rodinia Generation og Jon Oppermann fra KEA – Københavns Erhvervsakademi løb med sejren.
KEA-studerende vandt Danmarks bedste praktik
160 tilskuere var samlet til prisuddelingen i Kødbyen i København, da det tirsdag d. 23. maj 2023 blev afgjort, hvilken virksomhed der har givet deres praktikant det bedste praktikophold – og praktikant der har skabt mest værdi.
"Jeg er med til at rykke rammerne for modebranchens brug af bæredygtig teknologi. Det har været fantastisk at stå op hver morgen og vide, at man er med til at gøre en forskel igennem ens praktik. Det er et arbejde med direkte effekt – hos virksomheden og for planeten. For mig er det som at bygge LEGO på et industrielt niveau, og jeg er helt klar til automationsbranchen," siger Jon Oppermann, som studerer til Automationsteknolog og har været i praktik hos Rodinia Generation. Og de danske virksomheder er helt sikkert også klar til ham og hans medstuderende – der er nemlig kæmpe efterspørgsel på automationsteknologer.
9.467 praktikophold, 256 indstillinger, otte finalister, én vinder
Forinden finaledagen havde 256 praktikanter fra landets otte erhvervsakademier indstillet deres praktiksteder til konkurrencen.
En jury bestående af arbejdsmarkedets parter, repræsentanter fra erhvervslivet og Christiansborg valgte Rodinia Generation og Jon Oppermann som vinder.
Rodinia Generation bruger ny teknologi til at skære tøj ud for modevirksomheder såsom Mads Nørgaard på en måde som sparer ressourcer og hindrer overproduktion.
Med kompetencer fra uddannelsen til automationsteknolog har Jon sørget for, at virksomheden nu sparer yderligere 30 procent procestid. Og var noget af det, juryen lagde vægt på:
"Vi skal beskytte jordens ressourcer, og hvordan kan man gøre det på en smart og klog måde – der har Jon og Rodinia et værdifælleskab. Og Jon fandt et sted, hvor han kunne bruge sin tekniske kunnen til at optimere robotudstyr, sådan at man kan trække mindre på jordens ressourcer. Jon blev taget godt imod og ligefrem opfordret til at sætte farten ned – der var plads til fordybelse, og det er især flot i en start up-virksomhed, at man har det overskud. Endelig har vi stor respekt for den måde Rodinia greb Jons viden om sikkerhed qua sin uddannelse og satte ham i spidsen for det. Det er en kæmpe tillidserklæring, og det er også helt tydeligt, at han er vokset både fagligt og personligt," sagde jurymedlem Rasmus Stoklund, Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører.
Juryen bestod derudover af Knud Nørbo, HR-direktør i Jyske Bank, Johanne Gregersen, næstformand i bestyrelsen for Danske Erhvervsakademier, Mads Samsing, næstformand i HK og adm. direktør i SMVdanmark Jakob Brandt.
Glæde og stolthed
Udnævnelsen af Rodinia Generation og Jon Oppermann som vindere af Årets Erhvervsakademipraktik 2023 vakte stor glæde for Jon Oppermann, som nu endelig kunne ånde lettet op og slippe sommerfuglene i maven fri:
"Det har været virkelig givende og noget af en oplevelse! Tak, hjerteligt mange tak for denne pris – især til mine super inspirerende undervisere og til min praktikantvejleder Lasse Frost, som så potentialet i mig og i min medpraktikant Peter Spore," siger Jon Oppermann, som studerer til Automationsteknolog på KEA – Københavns Erhvervsakademi.
"Vi har vundet Årets Erhvervsakademipraktik! Kæmpe tak til vores automationsingeniør Lasse Frost Klitgaard. Enestående teamwork og engagement på vores gamechanging mikrofabrik!" lød der fra Rodinia Generation.
Juryens Specialpris og Publikumsprisen
Igen i år skulle juryen også uddele Juryens Specialpris. Det er en pris til praktikvirksomheden, der skiller sig ud fra mængden.
Derudover skulle prisfestens 160 gæster vælge deres helt egen favorit og finde en vinder til Publikumsprisen.
Juryens Specialpris gik til Normal, som havde haft Sofie Amalie Jonassen, finansbachelor, Erhvervsakademi Aarhus i praktik, mens Publikumsprisen gik til Louis Nielsen, Vejen som havde haft Jeanett Febæk, optiker, Erhvervsakademi Dania i praktik.
Praktik leder til job
Inden længe skal flere tusinde studerende på landets erhvervsakademier beslutte sig for, hvor de vil i praktik. Praktik er nemlig obligatorisk på alle erhvervsakademiernes uddannelser. Og det er ikke ligegyldigt, hvilket praktiksted de studerende vælger, for praktikopholdet kan ende med at blive adgangsbilletten til det første job.
Cirka hver fjerde af de ca. 9.500 praktikophold, der hvert år gennemføres på landets erhvervsakademier, fører til en fastansættelse.
"Det er ægte synergi, hvor 1 + 1 = 3," siger Michael Rugaard, sekretariatschef i Danske Erhvervsakademier.
Minister roser erhvervsakademierne
Netop det tætte samspil med erhvervslivet er ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) opskriften på succesfuld uddannelse.
"Erhvervsakademierne har en nøgleopgave i vores uddannelsessystem med at uddanne medarbejdere til de mange private virksomheder – store og små – som løser vigtige opgaver i vores samfund," siger Christina Egelund.
DE OTTE FINALISTER
- Sweco Architects – indstillet af Simone Pihl Eriksen, bygningskonstruktør, Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg
- Butikskæden Normal – indstillet af Sofie Amalie Jonassen, finansbachelor, Erhvervsakademi Aarhus
- Martinsen Rådgivning & Revision, Vejen – indstillet af Phillip Jacobsen Buhl, finansøkonom, IBA Erhvervsakademi Kolding
- Tøjfabrikken Rodinia Generation, Kbh. NV – indstillet af Peter Spore og Jon Oppermann, automationsteknolog, KEA Københavns Erhvervsakademi
- Entreprenørfirmaet Holbøll, Næstved – indstillet af Jonas Friis, bygningskonstruktør, Zealand Sjællands Erhvervsakademi
- Nykredit Storkunder København – indstillet af Sofie Møller Rusbjerg, finansbachelor, Cphbusiness i Kbh.
- Det digitale bureau Twoday Co3, Herning – indstillet af Tina Rønn Kobberholm, multimediedesign, Erhvervsakademi MidtVest i Herning
- Brillekæden Louis Nielsen Vejen – indstillet af Jeanett Febæk, optiker, Erhvervsakademi Dania i Randers
OM ERHVERVSAKADEMIERNE
Danmarks 8 erhvervsakademier ligger spredt rundt omkring i 26 byer i hele Danmark og tilbyder korte og mellemlange, videregående uddannelser på mellem 2 og 4 år rettet mod beskæftigelse i det private erhvervsliv.
Praktik er obligatorisk på alle uddannelser.
Hvert år uddanner erhvervsakademierne ca. 9.500 studerende inden for primært det it-faglige, det merkantile og det tekniske område, men også inden for design, service og iværksætteri.
Erhvervsakademiuddannelserne står blandt andet for 1/3 af optaget på it-uddannelserne.
De otte erhvervsakademier er:
- ZEALAND Erhvervsakademi Sjælland, campus i Roskilde, Næstved, Køge, Slagelse og Nykøbing F.
- Erhvervsakademi Midtvest, campus i Herning og Holstebro
- Erhvervsakademi Sydvest, campus i Esbjerg og Sønderborg
- Erhvervsakademi Aarhus, campus i Aarhus
- IBA Erhvervsakademi Kolding, campus i Kolding
- Erhvervsakademi Dania, campus i Grenaa, Hadsten, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive og Viborg
- Cphbusiness, campus i København og på Bornholm
- KEA – Københavns Erhvervsakademi, campus i København og Hillerød