NTT DATA Business Solutions er et af de største SAP-konsulenthuse i verden, som leverer IT-løsninger og services til en lang række industrier og forretningsområder. De var inviteret til at holde et gæsteforedrag på KEA, og foredraget gav studerende Jacob Sibbern blod på tanden til at søge praktikplads i virksomheden. Praktikken har nu ført til ansættelse.
Første KEA-praktikant, men ikke den sidste
Jacob Sibbern var både opslugt og inspireret, da NTT DATA Business Solutions gæstede hans uddannelse Økonomi & IT i forbindelse med et valgfag om SAP. Så meget, at han allerede dér vidste, at den virksomhed måtte han bare være en del af. Han forespurgte derfor om muligheden for at komme i praktik, og det lykkedes ham at blive en del af afdelingen Big Data & Advanced Analytics, der leverer produkter og løsninger til virksomheder med store IT-systemer. Oplevelsen i praktikken har kun forstærket den positive oplevelse af virksomheden, som Jacob fik i forbindelse med gæsteforelæsningen, og derfor har han nu indstillet virksomheden til prisen som Årets KEA-praktik:
"Praktikken har været helt fantastisk. Siden starten er jeg blevet kastet ud i projekter, som, jeg slet ikke havde tænkt, jeg ville kunne blive kastet ud i som praktikant. Når jeg har haft brug for hjælp, har jeg altid haft nogen at kunne spørge og lære af. Og så har det været sjovt samtidig, fordi vi har haft det godt med hinanden," fortæller Jacob og fortsætter:
"Det vigtigste, jeg har lært, er at arbejde i et team, og at kommunikation er essentielt for at modvirke, at projekter fejler, og at kunder bliver skuffede. Jeg begik en fejl i starten af praktikken, men mine kollegaer var rigtig gode til at fortælle mig, hvad jeg kunne gøre bedre til næste gang, og forklare mig, hvorfor det var vigtigt."
Meget stolte over nomineringen til Årets KEA-praktik
For praktikvejleder og Principal Data Scientist Emil Bach Zwergius er glæden over praktikken fuldstændig gengældt:
"Det har været en virkelig positiv oplevelse at have Jacob i praktik. Helt klart en win-win. Jeg kunne fra start mærke, at han havde en solid teknisk værktøjskasse i rygsækken. Han skulle bare have et lille bitte skub, og så leverede han værdi med det samme. Det har været helt tydeligt fra start, at han kan kombinere teori og praksis, og det har været en kæmpe fornøjelse."
Det er første gang, at afdelingen Big data & Advanced Analytics har en praktikant fra KEA, og at dette første praktikforløb tilmed har ført til en nominering til prisen som Årets KEA-praktik fortæller også, at Jacob og virksomheden har været et rigtig godt match:
"Jeg er meget stolt over og glad for nomineringen. Vi har ikke haft mange praktikanter før, og vi har aldrig haft fra KEA, så det er ret nyt for os. Så mit mål var egentlig bare, at Jacob skulle have et godt forløb, og hvis han kunne skabe værdi for os, var det bare en bonus. Nomineringen fortæller mig jo, at vi nåede i mål med at skabe et godt forløb, og jeg må i den grad også sige, at han så sandelig har skabt værdi for os og vores kunder. Så det er ikke sidste gang, at vi tager imod praktikanter fra KEA, hvis de kan levere værdi, som Jacob kan!"
Skulle finde den svære balance mellem teknologi og forretning
Jacob har i sin praktik især arbejdet med at trække data ud af kundernes systemer og analysere og visualisere deres arbejdsprocesser, så kunderne efterfølgende har kunne forbedre deres processer. Ifølge Jacob har virksomheden været rigtig gode til at tage imod hans input:
"Jeg har blandt andet arbejdet med at tilpasse en rapport og re-designe et dashboard, som en kunde skulle bruge. Jeg havde fået en specifik instruks til, hvordan det skulle laves, men jeg havde en anden idé. Den blev dog først afvist, men jeg troede på den og valgte at gå videre med den alligevel, og da mine kollegaer så mine resultater, valgte de også at gå videre med min idé i stedet for den måde, de ellers ville have det gjort på."
Jacob tilføjer, at han dog også er klar over, at det også er vigtigt at huske at være ydmyg over for, at de andre har langt mere erfaring end ham. Netop koblingen mellem at håndtere den tekniske udvikling samt de forretningsmæssige aspekter af konsulentjobbet har især været lærerig:
"Den sjoveste opgave har helt klart været, da jeg skulle trække data ud af et SAP CRM-system (Customer Relationship Management-system, red.), transformere, analysere og fremlægge mine resultater for kunden og vores afdelingsledere i forskellige lande. Jeg skulle ved hjælp af et Process-Mining-værktøj, jeg ikke kendte i forvejen, synliggøre processen i det manuelle arbejde med leads i et CRM-system; helt fra opstart af et lead og til den videre håndtering til et potentielt salg – herunder blandt andet analysere på, hvor lang tid der går mellem hver step i processen. Det satte jeg ind i nuværende process-mining løsning og lavede en visualisering i PowerBI, så kunderne kunne se, hvor og hvordan de kan optimere deres salgsprocesser," fortæller Jacob og fortsætter:
"I fremlæggelsen skulle jeg tænke meget over mit ordvalg, for det måtte ikke blive så teknisk, at de ikke forstod det, hvilket var svært, når jeg havde siddet dybt begravet i det i en måned. Men det gik rigtig godt med fremlæggelsen, og de var alle imponeret over, at jeg havde lavet det på så kort tid og havde gjort det så godt. Det var rigtig fedt at være tildelt det ansvar med det projekt og så opleve den succes med det."
"Jacob leverer hver gang"
Emil Bach Zwergius var især dybt imponeret over, hvordan Jacob løste lige netop dén opgave, men også over den udvikling, Jacob generelt har været igennem:
"Jacob har været igennem en stor udvikling i sit forløb. Teknisk har han skulle lære en helt ny stack af værktøjer, han ikke kendte i forvejen, og levere løsninger i de værktøjer. Det har han bare lært utroligt hurtigt. Men personligt har udviklingen været lige så stor. Jeg bad ham lave en fremlæggelse for mig, kort tid efter han startede, og han var noget nervøs og havde virkelig svært ved det. Til sidst i praktikforløbet har han flere gange fremlagt direkte for kunder og internationale chefer i virksomheden, og han har bare leveret hver gang! Det har været en fornøjelse at opleve den udvikling," fortæller Emil og fortsætter:
"Og det er ikke kun i vores team, at Jacob har gjort sig bemærket. Han har også hjulpet andre teams, som manglede noget teknisk backup. Jeg fik i går en mail fra en konsulent fra et andet team, som uopfordret sendte store roser til Jacobs kunnen og væremåde."
Jacob er blevet tilbud en stilling i NTT DATA Business Solutions, når han er færdiguddannet professionsbachelor i Økonomi & IT, hvilket han er meget glad for og glæder sig til:
"Det er her, jeg vil være de næste mange år!"
Fakta om Årets KEA-praktik
Det er de studerende, der indstiller deres praktikophold.
Forløbet vurderes ud fra tre kriterier:
- Personlig og faglig udvikling
- Den sociale oplevelse
- Evnen til at forvandle viden til værdi.
De studerende skal have været i praktik i efteråret 2021 eller foråret 2022.
Vinderen af Årets KEApraktik kåres af en jury, der består af danske erhvervsledere.
Vinderen går videre til den nationale konkurrence den 25. maj, hvor der findes én samlet vinder for alle erhvervsakademier i Danmark.