Casper var som elektriker vant til at lave stikkontakter dagen lang hos Hr. og Fru Jensen. I sin praktik i forbindelse med el-installatørstudiet er det dog en helt anden hverdag, han har haft, med storrumskontor, tre computerskærme og indflydelse på hele byggeprocessen i samarbejde med andre installatører, bygningskonstruktører og ingeniører.
"Den bedste praktikant vi har haft"
Casper Lund Fischer læser til el-installatør på KEA og har i forbindelse med studiet været i praktik i den rådgivende ingeniørvirksomhed MOE A/S. Praktikken har været så god en oplevelse, at Casper har indstillet MOE til prisen som Årets KEA-praktik 2022.
"Allerede fra start har jeg følt mig velkommen i virksomheden. Når jeg har haft spørgsmål, har ingen tøvet med at svare og hjælpe mig videre med en opgave," fortæller Casper og fortsætter:
"MOE er bare for vilde. Jeg er blevet inviteret med i forskellige projekter og har fået lov at prøve lidt af det hele, så jeg virkelig kan få en føling med rådgivningsbranchen, og hvad jobbet som rådgivende ingeniør går ud på."
Mange og svære opgaver løses med bravur
Casper har i sin praktik været med på en række forskellige projekter; han har været med i opstartsfasen på to projekter og er kommet ind undervejs i flere andre projekter, hvor han har skulle kvalitetssikre løsningerne og dobbelttjekke, at de har husket alt i forbindelse med alle installationerne i de enkelte rum i bygningerne.
"Jeg er med på en del projekter; alt fra Fisketorvet shoppingcenter, et friplejehjem i Kolding til et kollegium i Herning. Især kollegiet i Herning har været en rigtig sjov opgave, for her har jeg været med fra start i dispositionsforslaget, hvor jeg har haft til opgave at dimensionere kabler, tegne idéforslag til føringsveje og til tavle- og hovedledningsdiagram."
Netop kollegiet i Herning er en kompliceret bygning, fortæller Frank Ahrens, der er afdelingschef og Caspers praktikvejleder i MOE, men en opgave, Casper har løst rigtig flot:
"Det er et kompliceret projekt, vi har udfordret Casper med, for det er en arkitektonisk flot bygning, som kræver en del snørklede beregninger i forhold til blandt andet kabelføringen. Der er rigtig meget at regne på, men Casper har bare taget ansvar og har taget bolden på alle de opgaver, han har fået, og han gør det bare så godt."
Har fået et langt større overblik og en dybere faglig indsigt
For Casper har praktikken uden tvivl rykket ham fagligt:
"Jeg har fået et større kendskab til de programmer, som rådgivende ingeniører bruger, f.eks. Simaris, Revit, Bluebeam osv., men jeg er i høj grad også blevet bedre til at deltage i tværfaglige projekter og rådgive om hele byggeprocessen," fortæller Casper og tilføjer, at det ikke kun er fagligt, men også som menneske, at han er vokset igennem praktikken:
"Jeg er blevet langt mere omstillingsparat. Selvom jeg som elektriker var vant til, at mine opgaver kunne skifte fra dag til dag, så er det nu nærmere fra det ene sekund til det andet, at jeg skal skifte over til noget nyt, men det er fedt. Jeg har udviklet mig meget på den måde, at jeg kommer fra marken og er vant til at montere stikkontakter dagen lang til nu at sidde med tre skærme foran mig og lave alt fra at kigge betonelementer igennem til at snakke med forsyningsselskaber om nettilslutning af ejendomme – og i det hele taget være helvedes omstillingsparat hele tiden," fortæller Casper.
Håber på at kunne beholde Casper
I MOE er de så glade for Casper, at de håber på at kunne beholde ham som medarbejder efter endt uddannelse. Indtil videre har de tilbudt ham et studiejob, mens han færdiggør sine el-installatørstudier på KEA:
"Vi er sindssygt glade for Casper. Han tager ansvar, og han er god til at reflektere over tingene. Vi har travlt, og tingene går stærkt, men der er Casper rigtig god til at komme og spørge ind til opgaverne og forventningsafstemme, så han ikke kører ud ad et forkert spor. Derudover er han virkelig social. Han er klart den bedste praktikant, vi har haft," fortæller Frank Ahrens, der håber på, at Casper har lyst til at fortsætte i jobbet som el-ingeniør, når uddannelsen er i hus:
"Vi er i MOE rigtig gode til at spotte talenter, og Casper er helt sikkert et talent. Han er en ener. Ham vil vi meget gerne beholde."
Om jobbet som rådgivende ingeniør fortæller Casper, at han har skulle vænne sig til at arbejde foran en computer, hvilket dog også har sine fordele:
"Det været dejligt her i vinterhalvåret at arbejde indenfor i varmen i stedet for at være uden for hele tiden. Men jeg kommer til sommer nok til at savne at være udenfor i solen og arbejde i mine shorts og t-shirts," afslutter Casper med et smil.
Fakta om Årets KEA-praktik
Det er de studerende, der indstiller deres praktikophold.
Forløbet vurderes ud fra tre kriterier:
- Personlig og faglig udvikling
- Den sociale oplevelse
- Evnen til at forvandle viden til værdi
De studerende skal have været i praktik i efteråret 2021 eller foråret 2022.
Vinderen af Årets KEApraktik kåres af en jury, der består af danske erhvervsledere.
Vinderen går videre til den nationale konkurrence den 25. maj, hvor der findes én samlet vinder for alle erhvervsakademier i Danmark.