Til trods for coronakrisen er nogle ting heldigvis som de plejer at være. KEA sender snart nye dimittender ud i erhvervslivet, og måske er du en af dem?

Når du er ved at være færdiguddannet er der en række praktiske ting, du skal være opmærksom på i god tid - blandt andet at melde dig ind i en a-kasse. 
Vi har samlet en huskeliste for dig, der snart dimitterer: 
 

✔ Meld dig ind i en a-kasse 

 • Senest 12 måneder før du afslutter din uddannelse, skal du melde dig ind i en a-kasse (det er typisk gratis at være studiemedlem) for at opnå retten til dagpenge fra første ledighedsdag og undgår en karansperiode på fire uger. Melder du dig først ind, når du er færdig, er du først berettiget til dagpenge fire uger efter. 
 • Du skal senest indmelde dig i a-kassen 14 dage efter, du afslutter din sidste eksamen. Hvis du indmelder dig senere, har du først ret til dagpenge efter et års medlemskab. 
 • Hvis du har meldt dig i en a-kasse 12 måneder før du afslutter din uddannelse, skal du også overholde en 14 dages frist – du skal skifte fra studiemedlem til dimittendmedlem. 
 • Hvis du har studiejob med opsigelsesvarsel og selv siger op og fratræder efter din sidste eksamen, får du karantæne. Tal med din a-kasse hvis du ønsker at fortsætte i studiejobbet. 
   

✔ Overvej om du vil være medlem af en fagforening 

 • Fagforeninger aftaler løn- og arbejdsvilkår med arbejdsgiveren og etablerer kollektive overenskomster, så du er sikret fx minimumsløn, barsel, ferie og pension. 
 • Fagforeninger kan også give dig rådgivning i forhold til arbejdsrelaterede problemstillinger, samt give dig sparring på arbejdskontrakt og lønforhold.  
 • Du betaler et kontingent for at være medlem. Det er ikke obligatorisk at være medlem af en fagforening, og du frihed til at vælge lige præcis den, du ønsker. 
   

✔ Dimittend med særlige behov/funktionsnedsættelse 

 • Har du funktionsnedsættelse eller særlige behov, er det vigtigt, du taler med a-kassen om din specifikke situation, når du dimitterer fra KEA. 
 • Din kommune er forpligtet til at yde dig rådgivning, og vi anbefaler, at du kontakter dem, før du afslutter din uddannelse, så du kender dine rettigheder og muligheder. 
 • Hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan du læse om kompenserende ordninger, der understøtter, at borgere med en funktionsnedsættelse kan opnå og fastholde beskæftigelse. 
 • Hos Foreningen for Handicappede Studerende og Kandidater kan du stille spørgsmål om at være studerende og have handicap, men også spørgsmål om mulighederne efter endt uddannelse. 

✔ Meld din ind i KEA’s Alumneforening 

KEA Alumne er et gratis netværk for dig, der er dimitteret fra KEA. Netværket giver dig mulighed for at at holde kontakten til KEA ved lige, møde eller gense tidl. medstuderende og styrke dit professionelle netværk og din karriere.

✔ Brug KEA’s jobportal 

Som studerende eller dimittend på kan du benytte dig af vores jobportal. Jobportalen giver dig mulighed for at se annoncer, der er relevante for netop dig. Du kan oprette en jobagent, som udvælger de mest relevante annoncer for dig. 

✔ Brug KEA’s Studie- og karrierevejledning 

I karrierevejledningen tages der udgangspunkt i din konkrete og personlige livssituation samt i dine kompetencer, drømme og udfordringer. Vi giver dig samtidig værktøjer til at tackle udfordringer, vurdere situationer, træffe kvalificerede valg og opnå generelle handlekompetencer, som du kan anvende i din fremtidige karriere. 

 

Du er altid velkommen til at kontake KEA's Alumnekoordinator Signe Rasch på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

eller KEA's Studie- og Karrierevejledning på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.